Cine lucrează într-un birou unde dress-code-ul este business, a participat la o ședință corporate sau a avut de susținut un interviu într-o astfel de instituție cu siguranță înțelege provocările pe care le ridică o ținută business pentru femei.
Despre deosebire de stilul smart casual, acest tip de outfit reprezintă astăzi un exercițiu de creativitate chiar mai dificil decât odinioară, pentru că se pune accentul pe ceea ce este propriu stilului business, formalismul, dar care trebuie să fie într-un echilibru perfect cu un stil desăvârșit, care să exprime personalitatea fiecărei femei.
Ce este ținuta business pentru femei
Ținuta business este un cod vestimentar formal pentru multe dintre evenimentele oficiale sau corporate. Poate fi definit ca un stil profesional, care are în același timp și elemente smart și sofisticate, care pot fi obținute cu ajutorul bijuteriilor din aur sau al altor accesorii. Iar dacă pentru bărbați lucrurile stau relativ simplu – e nevoie doar de un costum – femeile pot interpreta ținuta business într-o varietate de moduri.
Trebuie ținut cont de faptul că un outfit business este rezervat celor mai formale evenimente. Din acest punct de vedere se aseamănă cu ținuta black tie, însă marea diferență este că ținuta business pentru femei trebuie să inspire profesionalism. Astfel, pantalonii și fustele purtate cu un sacou sunt ideale pentru acest stil vestimentar. Însă și unele tipuri de rochii se pot încadra în acest stil. Acestea pot fi purtate cu pantofi cu toc, chiar și stiletto, cu sandale, cu încălțăminte cu toc jos sau tip Oxford.
Nu trebuie neglijată nici accesorizarea, foarte importantă pentru a da personalitate acestui stil. Se recomandă bijuteriile minimaliste, care se vor încadra perfect în acest outfit.
Ținuta business vs. ținuta office
O astfel de diferențiere între ținuta business și cea office poate pune și mai mult în încurcătură, mai ales la prima vedere. În realitate, lucrurile nu sunt atât de confuze. Ținuta office este unul dintre cele mai comune coduri vestimentare în Statele Unite, dar și în Europa, ceea ce le permite angajaților din marile corporații să adauge note personale outfit-ului lor, fără însă să arate neprofesional. Spre deosebire de ținuta business care este mult mai formală, la cea office ne putem aștepta la o paletă coloristică mult mai largă și la o gamă variată de accesorii.
Astfel, dacă la o ținută business pentru femei sunt de preferat costumele, în cazul uneia office pot fi purtate separat piese ale acestora. Spre exemplu, o fustă purtată cu un cardigan sau o jachetă. Pantalonii cu dungă reprezintă o altă opțiune, asortați cu o bluză colorată. Pot fi purtați pantofi cu toc sau fără, dar e preferabil să nu fie decupați. Iar dacă o ținută business se accesorizează cu bijuterii minimaliste, la una office pot fi purtate și bijuterii masive, precum colierele sau brățările statement, însă bunul gust în alegerea acestora e o necesitate.
Așadar, spre deosebire de ținuta business, stilul office este un cod vestimentar semiformal, care pune un ușor accent pe haine confortabile și exprimarea personalității, fără a depăși însă zona unui look profesional. Relaxarea este caracteristica ținutei office față de formalismul cerut de stilul business.
Cum compui o ținută business în 2021
Fiind un stil destul de conservator, între ținuta business din anii trecuți și cea de anul acesta nu există diferențe substanțiale. Se pot purta sacouri cu pantaloni, deși designerii celebri propun pentru anul în curs și variante mai îndrăznețe, precum costumele din piele. Fustele midi și sacourile sunt alte opțiuni. Când se adoptă o ținută business ideea este – așa cum spun englezii – „to dress for success” – să te îmbraci astfel încât succesul pe care-l vizezi în carieră să se reflecte și asupra stilului vestimentar.
Haine
Pentru anul acesta, designerii propun și variante mai îndrăznețe de ținute business pentru femei, atât cât permite formalismul acestui stil conservator. Imaginația creatorilor de modă dovedește însă că niciun stil nu este lipsit de surprize. Printre modelele de ținute business 2021 găsim fuste deasupra genunchiului purtate cu sacouri, dar și pantaloni de aceeași dimensiune, cu sacou. Un model de costum precum cel de la Alexander McQueen, cu un sacou cu o latură inegală adaugă un element de feminitate și originalitate unei ținute business. Și, deși culorile predominante sunt gri, bleumarin, alb sau maro, există anul acesta și propuneri mai îndrăznețe, de costume în culori pastelate – roz, spre exemplu sau galben pal.
Bijuterii
Asa cum s-a precizat anterior, ținuta business pentru femei se accesorizează cu bijuterii minimaliste. Acestea trebuie alese cu atenție, pentru că sunt exact acel element care va adăuga o notă personală ținutei tale. Un colier din aur precum Bliss, din colecția de la Lemons and Gin, este o opțiune perfectă pentru accesorizarea unui outfit business.
Cerceii purtați la ținuta business trebuie aleși potrivit acelorași criterii. Globurile de aur delicate sunt o variantă clasică acceptată, dar se poate opta și pentru modele moderne, feminine și elegante. Din acest punct de vedere, cerceii Fine Line de la Lemons and Gin sunt o alegere cât se poate de potrivită.
Ținuta business pentru femei poate include și rochii mai sobre sau fuste și sacouri, care pot fi foarte bine accesorizate și cu brățări. Pentru acest stil vestimentar se recomandă brățările cu un design simplu, cât mai esențializat. Spre exemplu, brățara Chase inspiră energie, exact sentimentul pe care trebuie să-l transmită o femeie la o întâlnire de afaceri. Cu o culoare delicată, brățara Ice este o altă variantă de accesorizare a ținutei business.
Cât privește inelele folosite pentru accesorizarea unei ținute business, se recomandă să ne orientăm spre modelele clasice sau cele reinterpretate în stil modern. Inelul Elemental, format din două părți similare reușește să îmbine în cel mai creativ mod un design simplu, minimalist, cu un stil modern. Este o alegere potrivită pentru femeile cu personalitate puternică și pline de energie. În același stil este și inelul Pulse, care imită mișcarea undelor apei, un accesoriu care evidențiază ideea de creativitate. Este format din șase linii subțiri astfel încât transmite ideea de opulență, dar într-un stil mult mai subtil decât ar face-o un inel statement.
Încălțăminte
Încălțămintea pentru o ținută business trebuie să fie sobră. Această înseamnă că se poate opta pentru pantofi cu toc, însă nu mai înalt de 7 cm. Modelele cu sclipici sau cele mai extravagante e bine să fie evitate, la fel ca și pantofii cu platformă. Nu este nimic greșit în a purta la un astfel de outfit modele de pantofi fără toc sau genul confortabil, cu un toc jos. Pantofii Oxford sunt ideali într-o ținută business pentru femei, la fel și balerinii cu o ponderată notă chic.
Alte accesorii
La o astfel de ținută formală se pot adăuga și alte accesorii, însă fără a abuza de acestea. Un ceas cu design elegant, fără a fi supradimensionat se potrivește unei ținute business pentru femei. Iar dacă îți dorești să conferi look-ului tău o notă mai feminină și creativă poți opta pentru o eșarfă care să învioreze ținuta cu o pată de culoare.
Sursă foto: net-a-porter.com